Het leven van de haring
De haring of “Clupea harengus” is een straalvinnige vis die voornamelijk voor komt in het noordelijke halfrond. De haring leeft in scholen van miljoenen vissen en een school kan tot 100 meter hoog zijn. In de Noordzee zwemmen er jaarlijks ongeveer 50 miljard haringen rond.
Haringen voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes. Na twee tot drie jaar is een haring volwassen en ongeveer 20 cm lang. Een haring kan 40 cm lang worden en zo’n 8-10 jaar oud.
Op volwassen leeftijd is de haring rijp om te paaien en doorloopt de vis zijn jaarlijkse cyclus. In de herfst vormt zich hom in de mannetjes en kuit in de vrouwtjes. In december zetten de vrouwtjes het kuit af in zee en wordt het door het hom van de mannetjes bevrucht. Eén vrouwtjesharing kan per jaar meer dan 100.000 eitjes produceren.
Na het paaien zijn haringen erg mager, maar daar komt in het voorjaar verandering in. In het voorjaar neemt de hoeveelheid plankton toe en met voldoende plankton kan een haring elke dag 2% vetter worden.
Haring als “maagdje”
Elk jaar wordt er 30 miljoen kilo haring verwerkt tot maatjes. Maatjesharing zijn de haringen welke gevangen zijn tussen 1 mei en 31 augustus. In deze periode heeft de haring al het nodige vet opgebouwd, tenminste 16%, maar nog geen hom of kuit geschoten. De naam ‘maatje’ is dan ook een verbastering van ‘maagdje’. De vis is nog ‘maagdelijk’ omdat de haring zich nog niet heeft voortgeplant. Maatjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Wat wij in België ‘maatjes’ noemen, omschrijven onze noorderburen als ‘Hollandse Nieuwe’. Dat heeft niets te maken met de nationaliteit van de vissers die de vis aan land hebben gebracht of plaats waar hij gevist werd, maar wel met het verwerkingsproces aan land. De Hollandse Nieuwe staat namelijk voor de traditionele productiemethode: gekaakt, ontkopt, gepekeld of droog gezouten en een natuurlijke enzymatische rijping. De Hollandse Nieuwe betekent dat de maatjes gevangen en verkocht zijn in de periode van 1 mei tot 31 augustus.
De verwerking van haring
Haring wordt nagenoeg in zijn geheel gepekeld en ingevroren. Doordat de alvleesklier blijft zitten, kan deze klier een enzyme produceren welke de rijping op gang brengt. Deze rijping zorgt voor typische smaak, geur en textuur van de haring.
Het pekelen gebeurt in een zoutoplossing waarvoor zeewater met extra zout wordt gebruikt. Het zoutgehalte wordt bepaald door de grootte van de vis, het vetgehalte en de temperatuur van de vis. Vervolgens gaan de haringen met de pekel de diepvries in.
Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor we ook het hele jaar door maatjes kunnen eten. Door het uiterst trage rijpingsproces in de vriezers is de smaak vaak iets voller.
De minder vette haring die buiten het maatjes seizoen gevangen wordt, wordt op een andere manier verwerkt.
- Haringfilets: gefileerde en gemarineerde haring opgelegd in azijn.
- Rolmops: opgerolde gemarineerde haring met vel, gevuld met ajuin en opgelegd in azijn.
- Panharing: gebakken haring, die daarna wordt opgelegd in azijn.
- Bakharing: licht gerookte, gefrituurde haring.
- Bokking: warm of koud gerookte haring.
- Kipper: opengevouwen gerookte haring, die zowel warm als koud wordt gerookt.
Haring en gezondheid
Haring is een gezonde vette vis. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig vette vis eten, ongeveer 50% minder kans hebben op hart- en vaatziekten.
Haring bevat hoogwaardige eiwitten en het vet van de haring bestaat voor een groot deel uit onverzadigde omega 3-vetzuren. Aan omega 3-vetzuren worden tal van gunstige invloeden toegeschreven zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en een gunstige invloed op de hersenen en het zenuwstelsel. Het gezegde: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’, spreekt voor zich.
Het voordeel van haring in vergelijking met de ander vette vissen is dat je haring koud eet waardoor de visvetzuren onbeschadigd zijn. Omega-3 vetzuren zijn namelijk instabiel en oxideren snel bij verhitting of langdurige blootstelling aan de lucht. Dat is ook het nadeel van visolie supplementen.
Haring bevat daarnaast ook veel calcium, magnesium en fosfor – belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken, het mineraal dat zorgt voor gezonde tanden en botten. Ook de eiwitten in haring zijn belangrijk voor de aanmaak van sterke botten, omdat je lichaam de eiwitten uit je voeding gebruikt voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.
Per 100 gram bevat een haring gemiddeld 16 gram vet en 18 gram eiwitten. Het vetgehalte hangt af van het moment van de vangst. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 % vetter eten. Uiteindelijk kan een kwart van zijn gewicht uit vet bestaan.
Haring in de keuken
Haring is natuurlijk niet enkel gezond, het is ook een ware smaaksensatie. Je kan een kipper grillen, maar ook pocheren. Haring kan je verwerken in salades, op een broodje of gewoon lekker puur.
Tal van variaties zijn mogelijk: Denk maar aan haring in een slaatje met bietjes en appel, komkommer en tomaat, gekookt kalfsvlees, mierikswortel en een beetje zure room met mosterd. Een smaakvolle gezonde maaltijd waarmee je elke gast zijn smaakpapillen verwent. Een haringgerechtje combineert het best met jenever, wodka, witbier, aquavit of een muscadet uit de Loire om de typsiche smaak ten volle tot zijn recht te laten komen. Heb je er al zin in ? Hou zeker onze receptenpagina in de gaten en laat je inspireren!
Haring als aperitiefhapje
Haring is hét aperitiefhapje bij uitstek. Verras met een zoet haringhapje in rode bietensaus. Of mag het iets pittiger zijn? Dan valt het haringhapje gemarineerd in chili zeker in de smaak! Hapjes in tal van smaakvarianten om bij weg te dromen dus en bovendien kant en klaar te verkrijgen:
Alle smaken op een rijtje:
- natuurmarinade
- dillemarinade
- sherry
- mangomarinade
- chilimarinade
- chili-olie
- currysaus
- dillesaus
- yoghurtsaus
- rode bietensaus
- mangocurrysaus
Haring het hele jaar door
Januari - Maart
Magere haring:
3% – 7% vet
Na schieten van hom en kuit
April
Vetijle haring:
4% – 12% vet
Mei
Maatjesharing:
16% – 25% vet
DÉ MAATJES
Juni
Vetharing: 25% – 28% vet
Lichte aanzet tot hom en kuit
Juli & Augustus
Volvette haring:
28 % – 16% vetBegint hom en kuit te vormen waardoor vetgehalte terugloopt GEROOKTE HARING, MARINADES, ROLMOPS
September & Oktober
Volle haring:
16% en steeds minder vetHom of kuit is volgroeid en de haring is daardoor dik
MARINADE, ROLMOPS, BAKHARING
November - Januari
Volrijpe of kuitzieke haring:
16% – 10% vetHaring plant zich voort
MARINADE, ROLMOPS
Cookies & Privacy
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.